Учените са открили хранителна добавка, която може да понижи имунитета, съобщи порталът MedicalXpress.

Изследователи от Работната група по околна среда анализираха въздействието върху тялото на най-често срещаните химикали, добавяни към храните, както и съединения, които преминават в храни от опаковъчни материали или преработващо оборудване по време на производството.

Експертите са установили значителен отрицателен ефект от използването на третичен бутилхидрохинон или E319, който се използва при производството на растителни и животински мазнини, включително рибено масло, и се добавя също към сухи полуготови сладкарски продукти, зърнени храни, супени концентрати, сосове и други.

Както се оказа, присъствието на това вещество в храната намалява имунната защита на организма и може също да повлияе на ефективността на ваксините, както и да бъде свързано с увеличаване на хранителните алергии.

Учените обръщат внимание на факта, че съвременните изисквания за регулиране на хранителните добавки не отчитат най-новите научни данни за ефекта им върху здравето, поради което те препоръчват преразглеждане на настоящите стандарти.