Върховният съд поряза отиващия си президент в опитите му да бъде преизбран като оспорва всички резултати от изборите, особено тези в Пенсилвания, които той твърдеше, че са манипулирани, съобщава bg-voice.com.

Магистратите напълно отхвърлиха жалбите на Доналд Тръмп и републиканците в Пенсилвания за изборни измами, тъй като нито той, нито адвокатите и щабът му са представили каквито и да е било доказателства. Нито един от съдиите не е написал опониращо мнение на решението.

Действието на Върховния съд е съкрушителна загуба за Тръмп, който още във вторник предположи, че смята, че съдиите – включително трима от номинираните от него – могат да се намесят и да застанат на негова страна, тъй като той непрекъснато и погрешно предполага, че има масирани измами с избиратели по време на изборите.

Краткото решение е издадено без никакви несъгласия. Съдът се състои от шест консервативни съдии и трима либерали. Съдиите действали бързо, веднага след подаването на заключителния доклад в съда във вторник следобед, което предполага, че те искат да изпратят решително послание до двамата претенденти за изборните резултати.

По-рано стана ясно, че Тръмп и екипът му продължават да използват различни методи за отхвърляне на победата на Джо Байдън. Вестник „Вашингтон пост“ написа, че Тръмп лично се е намесил в опит за промяна на резултата в щата Пенсилвания.

Тръмп два пъти се обадил на председателя на Камарата на представителите в щата Пенсилвания Брайън Кътлър през последна седмица, за да поиска от него да му помогне да победи в щата.

Така американският лидер в трети щат се опитва директно да се намеси в опит да повлияе на крайния резултат. По-рано той телефонира на републиканци в Мичиган, а в събота звънна на губернатора на Джорджия, за да го призове да смени щатските електори.

Опитите на Тръмп идват на фона на пораженията в съда. Американският лидер продължава да се оплаква, че е загубил изборите след голяма измама и нередности.

„Президентът каза: „Чувам за всички тези проблеми във Филаделфия и тези проблеми с вашия закон“, коментира говорителят на Кътлър, описвайки двата разговора на председателя на долната камара с Тръмп. „Как можем да го оправим“, попитал Тръмп. Кътлър отговорил на президента, че законодателният орган няма власт да променя избора на електори в щата.