Средната месечна заплата на космонавта Роскосмос е 170 хиляди рубли (4552 лева), което не може да се счита за адекватна сума, каза пилот-космонавтът, съветник на ръководителя на Центъра за обучение на космонавтите Сергей Залетин.

"Космонавтът, който дойде в ескадрилата - 110 хиляди рубли, първокласен космонавт, който е направил два или три полета - 300 хиляди. Средната заплата е 170 хиляди рубли. А заплатата на астронавтите трябва да е като тази на високопоставени служители. Мисля, че за един астронавт, който има съпруга, която не работи и две деца, 170 хиляди не е напълно адекватна сума, ”каза специалистът.

Според съветника в момента Русия има 33 действащи космонавти, в Съединените щати - около 50, в Европа - около 20.

Стартовата заплата на един американски астронавт е около $65 000 на година, а възнаграждението на опитните може да достигне $141 715 на година. Към заплатите има различни бонуси. Военни астронавти например получават бонус – в зависимост от чина си, който може да достигне до $1600 на месец.

Астронавтите от Европейската космическа агенция в зависимост от стажа и участието с в мисии получава годишни заплати от 60 до 90 000 евро, без бонусите.

През април Вячеслав Докучаев, водещ изследовател в Института за ядрени изследвания на Руската академия на науките (РАН), заяви, че изследването на космоса трябва да се извършва с помощта на роботи, а не хора.

В космоса Залетин е бил два пъти. Първият е през април-юни 2000 г. на космическия кораб "Союз ТМ-30" и орбиталната станция "Мир". Вторият - през октомври-ноември 2002 г. в Союз ТМА-1 и Международната космическа станция (МКС).

Превод: БЛИЦ