Сирийски и руски самолети са извършвали смъртоносни въздушни удари, равнозначни на военни престъпления, срещу болници, училища и пазари в сирийската провинция Идлиб. Това посочват следователи на ООН в доклад, който осъжда и нападенията на джихадистки бойци, предаде агенция "Ройтерс".

Следователите посочват, че "безразборните бомбардировки" на проправителствените сили преди договореното с турско посредничество прекратяването на огъня през март са отнели живота на стотици хора и са принудили близо 1 милион цивилни да бягат, а това може да е равнозначно на престъпление срещу човечеството.

Разследващата комисията на ООН за Сирия обвини също Хаят Тахрир аш Шам - джихадистка група, която контролира част от Северозападна Сирия, че подлагала на артилерийски обстрел цивилни райони "без никаква явна основателна военна цел".

Бойци на групировката, известна преди като Фронт ан Нусра, са измъчвали и екзекутирали задържани лица, се изтъква в доклада.

Докладът, който обхваща периода ноември 2019 - юни 2020 г., се основава на свидетелства на очевидци и на данни от наблюдения от въздуха. Докладът разглежда 52 "емблематични нападения" в Северозападна Сирия, включително 47, приписвани на подкрепяното от Русия сирийско правителство.

Русия отрича да е извършвала военни престъпления в Сирия, която от 2011 година е в гражданска война.