Джереми Корбин и други опозиционни лидери се споразумяха да се опитат да спрат Брекзит без споразумение чрез законодателство, след като усилията за избиране на временен премиер се провалиха, съобщава "Фокус", позовавайки се на The Independent.

В сянка сър Кийър Стармър каза, че е време да „оставим настрана политиката на фантазиите“ и да намерим стратегия, която да влезе в сила „веднага“, след като парламентът започне работа.

Споразумението идва на фона на намеренията на Борис Джонсън да избере шест нови про-Брекзит членове на Камарата на лордовете, за да компенсира привържениците на оставането в ЕС в Камарата на лордовете. През тази седмица премиерът изпраща своя съветник Дейвид Фрост в Брюксел, за да се опита да договори алтернатива на предпазната клауза с ЕС.

Лидерът на Либерал-демократите Джо Суинсън заяви, че опозиционните лидери са имали "много положителна среща" и са съгласни, че търсенето на законодателни средства за спиране на Брекзит без споразумение трябва да бъде в центъра на вниманието на опозицията. 

Изказвайки се пред BBC, тя каза: „Ясното е, че има истинско усещане за неотложност. Нямаме време за губене. Искаме да действаме възможно най-скоро. “

Суинсън заяви, че опозиционните политици не са обсъждали кой да ръководи правителството, ако Джонсън загуби вота на недоверие.

Ето и съвместно изявление на Лейбъристката партия, Шотландската народна партия, либералдемократите, „Плейд Чимру“, Зелената партия и Независимата група за промяна, представено дословно: „Лидерите на опозиционните партии проведоха продуктивна и детайлна среща за спиране на Брекзит без споразумение с ЕС. 

„Джереми Корбин очерта правния съвет, който е получил от главния прокурор в сянка Шами Чакрабарти, който нарече плановете на Борис Джонсън да не свика парламента, за да прокара Брекзит без сделка„ най-тежката злоупотреба с власт и нарушаване на конституционния принцип на Обединеното кралство в живата памет “. 

„Присъстващите се съгласиха, че Борис Джонсън е показал, че има намерение да използва антидемократични средства, за да осигури Брекзит без споразумение. 

„Присъстващите се споразумяха за неотложността да действаме заедно, за да намерим практически начини за предотвратяване напускане на ЕС без споразумение, включително възможността за приемане на подходящо законодателство и внасяне на вот на недоверие. 

„Партийните лидери се съгласиха на допълнителни срещи.“

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ