Виктор Орбан поиска на срещата на върха на лидерите на Европейския съюз следващата седмица да се избегне каквото и да е решение за започване на преговори за членство на Украйна, съобщи “Ройтерс”.

Унгарският премиер визира препоръка на Европейската комисия от ноември, с която тя смята, че Киев като цяло е готов за старт на преговорите, като има да изпълни още няколко ангажимента със срок до март 2024 г.

Орбан постави искането си в писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, в което се казва, че ЕС не трябва да променя и бюджета си, за да осигури допълнително 50 млрд. евро за военна, финансова и икономическа помощ за Украйна до 2027 г.

“С уважение ви призовавам да не каните Европейския съвет да вземе решение по тези въпроси през декември, тъй като очевидната липса на консенсус неизбежно ще доведе до провал. Европейският съвет трябва да избегне този контрапродуктивен сценарий в името на единството, нашето най-важно предимство”, посочва лидерът на “Фидес”.

Същевременно депутатът от Върховната рада на Украйна Алексей Гончаренко заяви, цитиран от местните издания, че Украйна трябва да се примири с факта, че няма да стане член на НАТО през 2024 г. Според него държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен “не препоръчва” на европейските съюзници да разговарят с Киев за присъединяване към алианса.

“Във Вашингтон няколко източника ми потвърдиха, че Блинкен е казал на европейците да спрат да говорят с Украйна за НАТО. Темата за НАТО дразни американските елити”, написа той в Телеграм.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук