Тайландец бе осъден на 35 години затвор за публикуване на послания във Фейсбук, сметнати за клеветнически за кралското семейство. Това е една от най-строгите присъди за посегателство срещу кралския род в страната.

След идването на власт на военните с държавен преврат през май 2014 г. съдебните преследвания за посегателство срещу кралския род в Тайланд се множат, а присъдите стават все по-строги. Стотина души са в затвора за това престъпление по данни на Международната федерация за правата на човека.

"Осъден е на по седем години затвор за всяко от десетте послания. Това прави общо 70 години, но присъдата бе намалена наполовина, тъй като си призна", обясни Ингчип Ачатонт от правозащитната неправителствена организация iLaw на излизане от военния съд, където журналисти не бяха допуснати, съобщава "Дарик", цитирайки световни медии. 

Обвиняемият използвал фалшив акаунт във Фейсбук, за да измами бивш приятел, с когото бил скаран. В този акаунт той поместил снимки и видеозаписи на кралското семейство.

Обвиняемият не може да обжалва присъдата, тъй като е бил съден от военен трибунал.