Броят на новозаразените с коронавирус в Словения се увеличава с всеки ден и поради това от понеделник влизат в сила нови правила при влизане в ресторанти и зали за хазарт, въвеждат се и ограничения за настаняването на туристи, предаде БТА.

За последните 24 часа бяха потвърдени 93 случая на зараза и един пациент почина.

В сравнение със ситуацията отпреди седем дни, броят на новозаразените за последните 24 часа е увеличен с 52% и е най-големият за този месец след вторник, когато бяха регистрирани 110 нови случая.
Увеличен е броят на позитивните тестове и сега той е пет процента.

Досега са ваксинирани 190 000 души, тоест 37,4% от населението, което се оценява като недостатъчно за защита на населението преди евентуална нова вълна наесен и по-опасния Делта вариант на коронавируса.

Затова правителството въвежда нови мерки и ограничения в някои дейности.От понеделник се въвежда правилото, че ресторантите, залите за хазарт, настаняването на туристи и някои дейности на открито, където се събират повече хора, не могат да посещават лица, които не са ваксинирани против КОВИД-19, не са преболедували или хората без потвърждение за негативен тест за последните 48 часа.

За изпълнението на решението ще отговарят организаторите и собствениците на обектите.

По официални данни в Словения заразени в момента са 831 души. От началото на пандемията в страната също по официални данни са починали общо 4427 души, заразени с коронавирус.