Гръцки здравни служители съобщиха за 21 нови коронавирусни инфекции сред група, която наскоро пътувала до Израел, повишавайки общия брой на заразените в страната до 31.

"Двадесет и един от 24 души са тествани положително", каза Сотирис Циодрас от националната организация за обществено здраве (EODY) на пресконференция.

Гърция съобщи за десетия си случай на коронавирус днес - лице, свързано с човек, който наскоро пътувал до Израел и Египет, съобщиха здравните власти.

Отделно здравните власти отхвърлиха съобщенията в медиите, че швейцарски круизен кораб, превозващ 2 570 пътници и пътуващ за остров Корфу в западна Гърция, е поставен под карантина поради опасения от коронавирус.

"Не са получени указания от гръцките здравни власти относно карантина", заяви говорител на здравното министерство и допълни: "Специалистите по инфекциозни заболявания ни казаха, че няма такъв проблем".

Корабособственикът MSC Cruises също отхвърли съобщенията в медиите, че круизният кораб MSC Opera е поставен под карантина, заявявайки, че е получил зелена светлина от гръцките здравни власти да продължи пътуването си до Корфу.

Корабът прави 11-дневен средиземноморски круиз, според уебсайта на компанията.

В сряда гръцките власти разпоредиха затварянето на училищата и забраниха публичните събирания на хора в три района в западните райони на страната. Това е превантивна мярка, след като в района има положителен тест на един човек.

В същото време стана ясно, че Гърци са започнали да се запасяват с хранителни продукти от България. Това наблюдават местните жители в Кирково - последното селище от българска страна преди граничния пункт Маказа.

Причината е разпространението на коронавируса в южната ни съседка, където потвърдените случаи вече са няколко.

"Купува се всичко необходимо за евентуална карантина", разказват търговци от Кирково.

Гърците са от района на Комотини, на двайсетина километра от българската граница. За разлика от местните хора те купуват повече от необходимото, отбелязва кметът на Кирково Шинаси Сюлейман.

"Не се знае какво ще стане. Нека да се запасим. Запасяват се с много повече храна, отколкото сме свикнали да виждаме", казва кметът.

Има и голямо търсене на маски, за които всички знаем, че помагат само на болния да не разпространява заразата, но не предпазват здравия, допълни той.

Според местни жители няма паника в пограничните населени места и животът продължава както досега.

Според Шинаси Сюлейман трафикът през Маказа не е спирал, откакто се знае за наличие на коронавируса в Гърция. Дори се забелязва увеличение на пътуващите за Италия. Това са основно сезонни работници, които с бусове стигат до пристанището в Игуменица и оттам се прехвърлят с ферибот.

"Тези хора, които заминават за Италия през Гърция, по-скоро са в южната част на Италия. Даже този поток не е намалял и хората спокойно си пътуват за Италия за сезонната работа", обяснява също така кметът.

Случаите на коронавирус в Гърция не притесняват и търговците в Кирково. Владимир Иванов има собствен бизнес и ежедневно търгува с гръцки партньори.

"Аз лично не виждам притеснение да отида до Комотини да си върша работата и да се върна. Няма такова притеснение засега. Моите синове отидоха снощи в Гърция да играят боулинг. Всичко си върви, все едно че няма коронавирус", разказва Иванов.

Кметът на Кирково Шинаси Сюлейман не изключва варианта, ако и следващата седмица "продължи тази суматоха", да задължат децата да ходят с маски на училище.

Недостигът на предпазни маски се забелязва и в съседна Турция. Според медии в Одрин те са изчерпани в много аптеки, а там, където все още се намират, се продават на завишени цени.

След поредния случай на коронавирус в Гърция училища в северната част на страната взеха превантивни мерки и затвориха врати. 

Излизащият в Комотини вестник "О хронос" съобщи, че гимназия в Ксанти излиза в принудителна ваканция до края на седмицата. Причината е, че ученици са били в Италия по програма "Еразъм".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!