Нагорни Карабах ще престане да съществува от 1 януари следващата година. Това стана ясно от указ, подписан днес от президента Самвел Шахраманян.

"Да се разпуснат всички държавни институции и организации на тяхно подчинение преди 1 януари 2024 г. Република Нагорни Карабах.

След влизането в сила на този указ населението на Нагорни Карабах, включително и намиращите се извън републиката, следва да разгледа условията за реинтеграция, представени от Република Азербайджан, за да вземе независимо и индивидуално решение относно възможността за оставане или завръщане в Нагорни Карабах в бъдеще", се казва в указа.

Отношенията между Азербайджан и Армения са напрегнати от 1991 г. насам, когато арменските военни окупират Нагорни Карабах - територия, международно призната като част от Азербайджан и седем съседни области.

Така наречената "Република Нагорни Карабах" е провъзгласена през 1991 година, но не е призната от нито една държава - членка на ООН.

Историческо: Армения призна Нагорни Карабах за част от Азербайджан на среща при Путин

През есента на 2020 г. Азербайджан освободи няколко града, села и населени места в Карабах от арменска окупация по време на 44-дневни сблъсъци. Войната приключи с прекратяване на огъня с посредничеството на Русия.

Миналата седмица, след провокациите от страна на арменските сили в Карабах, Азербайджан заяви, че е започнал "антитерористични" дейности за спазване на тристранния мирен пакт. След 24 часа беше постигнато прекратяване на огъня, като Азербайджан беше смятан за победител.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев и министър-председателят на Армения Никол Пашинян трябва да се срещнат на 5 октомври в испанския град Гранада, за да обсъдят подписването на мирен договор между двете страни.

Почна се: Първите бежанци от Нагорни Карабах пристигнаха в Армения ВИДЕО

Повече от половината от населението – над 65 хиляди души, вече е напуснало Нагорни Карабах. Премиерът на Армения обяви, че в следващите дни там няма да остане нито един арменец.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук