На 10 октомври 2018 година в Астана, в Двореца на мира и съгласието, президентът на Република Казахстан Нурсултан Назарбаев откри VI Конгрес на лидерите на световните и традиционни религии. Тази година темата на форума е „Религиозните лидери за безопасен свят”.

В Астана пристигнаха представители на най-големи вероизповедания в света. В VІ Конгрес участват председателят на отдела за външни църковни връзки на Московския Патриарх - митрополит Волоколамски Иларион; митрополит Франций Емануил — светейши архиепископ на Константинопол; архиепископ Урмас Вилм - вице-президент на Лютеранската световна федерация по Централна и Източна Европа; архиепископ Юрий Новгородов - представител на Евангелската лютеранска църква; върховният мюфтия на Ал-Азхар шейх Мухамад Ахмад ат-Тайеб; генералният секретар на Организацията за ислямско сътрудничество Юсеф бен Ахмад ал-Осейми; генералният секретар на ОССЕ Томас Гремингер; заместник-генерален секретар на Лигата на арабските държави Бадредин Алалии; Върховният представител на Алианса на цивилизациите на ООН Насир Абдулазиз Ал-Насер; представител от министерството на културата на Ислямска Република Иран Сейд Абас Салехи; генералният секретар на Световната ислямска лига Мухамед бен Абдулкарим ал-Иса; президентът на Асоциацията на шинтоистките храмове „Джинджя Хонче” Цунекио Танака; главният ашкеназки равин на Израел Давид Лау; главният сефардски равин на Израел Ицхак Иосиф; президентът на Сърбия Александър Вучич.

В рамките на 2 дни духовните лидери и участници във форума ще обсъдят ролята на религиите в съвременния свят, а също така основните морални ценности на всички религии. По време на форума ще се обсъждат проблеми и причини на конфликтите на религиозна основа.

В навечерието на VI Конгрес под председателството на Председателя на Сената на Парламента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев се състоя осемнадесетото по ред заседание на Секретариата на конгреса. По време на заседанието Председателят на Сената подчерта, че във всички времена в историята на човечеството религията имала специална роля както във вътрешната политика, така и в международните отношения. В днешно време духовното развитие продължава да заема важно място във всички области на политически, икономически, социален и културен живот. Токаев също така отбеляза, че само духовното и нравствено просвещение, водещо към разкриване на истинския смисъл на вярата, е способно да сплотява и да възпитава толерантност във всяка гражданска общност.

В рамките на Конгреса Председателят на Сената на Парламента Касъм-Жомарт Токаев проведе среща с Върховния представител на Алианса на цивилизациите на ООН Насир Абдулазиз Ал-Насер, на която съобщи за предстоящото създаване на Центъра на президента Назарбаев по диалог между вероизповеданията и цивилизациите. Центърът ще стане важен инструмент в лансирането на целите и задачите на Конгреса на религиозните лидери на международната сцена и за институционализирането на Форума.

За пръв път провеждането в Астана на Форума на световните и традиционни религии бе инициирано от президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев. Тази инициатива предизвика голям интерес на световната общност. Казахстанската инициатива бе подкрепена от държавните глави на Русия, САЩ, Англия, Франция, Египет, от авторитетни политици и лидери на различни вероизповедания.

Първият Конгрес на лидерите на световните и традиционни религии се състоя на 23 и 24 септември 2003 година. Тогава във форума участваха представители на 17 религиозни организации, представляващи ислям, христианство, будизъм, юдейство, индуизъм, шинтоизъм, даоизъм и други вероизповедания от 13 държави от Европа, Азия, Африка и Близкия изток. Оттогава форумът се провежда на всеки три години в столицата на Казахстан и вече 15 години продължава своята активна дейност с цел преодоляване на съвременните заплахи и предизвикателства - религиозния екстремизъм и тероризъм.