Най-малко шест души загинаха, а 16 бяха ранени тази вечер при руска бомбардировка срещу Харков. Това съобщиха властите във втория по големина украински град, съобщават Франс прес и БТА.

Президентът Володимир Зеленски осъди атаката. "Подъл и циничен удар по цивилни, който няма никакво оправдание и показва безсилието на агресора", написа той в "Телеграм". "Няма да простим, ще отмъстим", добави украинският лидер. 

Първоначално кметът на Харков Игор Терехов съобщи за трима загинали и 10 ранени."Има голям пожар в жилищната сграда, която е била ударена", каза той.

След това обаче областният управител Олег Синегубов каза, че жертвите са повече. "За съжаление, броят на загиналите и ранените при бомбардировката... нарасна: шестима са загинали и 16 са ранени", заяви Синегубов в "Телеграм".

Впоследствие Наталия Попова, съветник на ръководителя на регионалния съвет, заяви, че ударът е бил по общежитие и сред засегнатите са хора с увреден слух.

"Те дори не можеха да чуят тревогата...", пише тя.

Намиращ се на около 40 км от руската граница в североизточната част на Украйна, Харков често е мишена на удари на руската армия от началото на нахлуването в края на февруари. Войските на Москва обаче така и не успяха да превземат града. Стотици цивилни са били убити в Харковска област за това време, показват официални данни на украинските власти.

Трябва да се отбележи обаче, че по време на войната почти всички общежития в зоната на бойните действия в Украйна се превръщат във временни пунктове за разполагане на бойците от въоръжените сили на Украйна и териториалната отбрана, припомнят руски медии.

Наскоро Киев представи удара по общежитие в град Часов Яр като обстрел на цивилни, но бойци в униформи бяха извадени изпод развалините, а след това медиите публикуваха некролози на загиналите войници.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук