Двама членове на Националната гвардия, които трябва да се грижат за сигурността по време на церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън, са лишени от участие в мероприятието, след като проверка е установила, че те са свързани с ултрадесни групировки. 

За това на Ей Би Си нюз е съобщил официален представител на американските власти. 

След щурма на Капитолията на 6 януари във Вашингтон бяха изпратени 25 000 военнослужещи с цел повишаване мерките за сигурност. 

Всичките те са били подложени на много внимателна проверка от страна на ФБР, която е показала, че отстранените военнослужещи са свързани с крайни десни екстремистки групировки. 

Характерът на тези връзки, както и това, към кои подразделения принадлежат членовете на гвардията, засега не се разгласяват. "В съответствие с правилата, ние не можем да обсъждаме този процес, нито резултатите от проверката на военнослужещите, грижещи се за сигурността на церемонията", се казва в изявление на Националната гвардия. 

Съобщава се, че заговор против Байдън или някакви други планове за опит за възпрепятстване на церемонията не са открити. 

Решението за усилване на мерките за сигурност е било взето, след като на 6 януари привърженици на Тръмп, настояващи за анулиране на резултатите от изборите за президент, нахлуха в Капитолия във Вашингтон. Пострадаха десетки души, загинаха петима. 

Впоследствие ФБР съобщи за нови планове за безредици, готвени за деня на церемонията по встъпване в длъжност на Байдън, включително и въоръжени. 

Превод и редакция: БЛИЦ