Съединените щати регистрираха нови 1450 смъртни случаи, свързани с COVID-19, през последните двадесет и четири часа. Това показват данните на университета "Джонс Хопкинс".

Оттам посочват, че починалите от коронавируса в САЩ достигнаха 67 674 души.

Данните на Джон Хопкинс показват, че броят на заразените е достигнал 1 157 687 души или ръст от 27 572 пациенти за последния ден. Броят на тестовете в цялата страна е над 6,5 милиона.

Междувременно най-малко 4,770 души бяха изписани от болниците, след като се възстановиха напълно от болестта, което доведе до общия брой възстановявания до 180 152 души.

Президентът Доналд Тръмп заяви в неделя, че броя на смъртните случаи от коронавирус в САЩ може да достигнат от 80 000 до 90 000 души, което е значително изместване нагоре спрямо предишните му оценки от миналия месец. Като похвали реакцията на САЩ на епидемията по време на интервю за "Фокс нюз", Тръмп каза: "Това е една от причините да сме успешни, ако наречете успешни 80 или 90 000 души."

Когато беше притиснат за оценката си на пандемията, Тръмп призна: "Преди бях казал 65 000, а сега казвам 80 или 90 и той върви нагоре и бързо се увеличава". Американският президент ще хвърли $6 трлн. срещу COVID-19 за икономическия пакет за преодоляване на кризата с коронавируса. Той добави, че всеки нов стимулиращ пакет трябва да включва намаляване на данъка върху заплатите.

"Не можем да останем затворени като страна", предупреди Тръмп, но настоя, че властите трябва да гарантират, че хората ще бъдат в безопасност, след като им бъде позволено да се върнат на работа.

Конгресът на САЩ вече прие три антикризисни пакета на обща стойност около 3 трилиона долара, а Сенатът ще започне обсъждането на четвъртия законопроект следващата седмица.

По-рано в неделя д-р Дебора Биркс, служител на групата за коронавирус в Белия дом, предложи различни сценарии на Тръмп относно броя на смъртните случаи от вируса в САЩ.

"Нашите прогнози винаги са били за починали между 100-240 000 американци и това е пълно смекчаване и ние се научаваме един от друг как да постигнем социална дистанция", каза Биркс на Крис Уолъс в "Фокс нюз неделя".