В понеделник, 5 май, в няколко руски региона по радиото се появи спешен призив от уж руския президент Владимир Путин, съобщават световни медии. 

В него гласът съобщаваше, че рано сутринта сили на НАТО са нахлули на територията на Курска, Белгородска и Брянска области. 

В съобщението се казваше, че руските граничари са успели да отблъснат врага. Заради случилото се в страната обаче ще започне мащабна обща мобилизация.

„Врагът ще бъде победен, победата е наша“, казва в записа човек с глас, приличащ този на руския президент Владимир Путин.

Подобно съобщение прекъсна излъчването в Ростовска, Белгородска и Воронежска области. 

След инцидента Кремъл реагира на съобщението, наричайки го фалшиво. 

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков потвърди, че радиочестотите са били хакнати в някои региони, но ситуацията е овладяна. 

Властите на Белгородска област отрекоха появилата се в понеделник в интернет информация за предполагаемото въвеждане на военно положение в някои гранични райони и подготовка за обща мобилизация. Това съобщиха в Telegram канала на оперативния щаб на района.

„Информацията за нахлуването на украински войски в Белгородска област, въвеждането на военно положение, общата мобилизация и евакуацията на региона дълбоко в Русия е фалшива“, се казва в съобщението.

По-рано в мрежата се появи видео, което излъчва сигнал на хакната радиостанция. В звуковото съобщение се посочва, че украинските войски са нахлули на територията на Курска, Белгородска и Брянска области, в регионите е въведено военно положение и се планира обща мобилизация. 

„Целта на съобщението е да се посее паника сред цивилните в Белгород. Запазете спокойствие. И се доверявайте само на надеждни източници.

В случай на извънредна ситуация цялата оперативна информация ще бъде своевременно публикувана в акаунтите на оперативния щаб и други официални източници“, допълват от оперативния щаб. 

Превод и редакция: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук