Големи опозиционни сирийски медии ужасиха Киев с новина, че Русия се готви да изпрати няколко хиляди опитни арабски командоси в подкрепление на опълченците в Донбас.

Информирани източници са потвърдили пред агенция Дараа 24, че Русия възнамерява да прехвърли военни от четвърти и пети корпус, както и бойци от щурмовата дивизия "Тигър" на генерал Сухейл ал Хасан за преквалификация в авиобаза Т-4 (Тифор, Тияс) между Палмира и Хомс. преподготовката им ще започне през следващите седмици.

"Източниците също така потвърдиха, че преди около десет дни една от групите вече е започнала интензивно обучение. След това групите ще бъдат прехвърлени през Хмеймим в град Ростов на Дон, където се намира командването на Южния военен окръг на Русия. “, пише изданието.

„Уточнява се, че Русия планира да прехвърли тези сили в района на Донбас за участие във войната в Украйна. Броят им първоначално ще е 2500 бойци и може да достигне 4000 на следващия етап. Според договорите, чиито условия все още не са известни с подробности, всеки боец ​​ще получава месечна заплата от 700 долара, с увеличение до 1200 долара по време на евентуални бойни действия“, се казва в статията.

„В същото време информирани източници, позовавайки се на руски офицери, посочиха, че Русия вярва, че изпращането на арабски бойци в Донбас в Украйна ще премахне моралните бариери от тях и те няма да покажат колебание по време на битките, тъй като противниците се различават от тях етнически. и религиозно“, заключава агенцията.

И припомня, че именно в южната част на Сирия (включително в Дераа) са базирани бивши бойци, преминали на страната на Русия и доказали се в битките срещу "Ислямска държава".

Новината на Дараа 24 потвърждава и една от най-авторитетните медии на сирийската опозиция NORS : „Местни източници съобщават, че Русия обучава бойци от 5-и корпус на Асад в специални армейски бази в Сирия, за да ги изпрати да се бият в Източна Украйна. Информацията все още не е потвърдена, но това се е случвало преди в Либия, може да се случи отново в Украйна."

NORS дори публикува актуални кадри от учения, в които руски военни съветници обучават сирийските военни, включително унищожаване на танкове.

Превод: БЛИЦ