Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че е готов да се срещне с руския лидер Владимир Путин във всякакъв формат. Това заяви той в петък на пресконференция с участието на чуждестранни медии, която беше излъчена от телевизионния канал "Украйна-24".

"Искам да се срещнем и съм готов за всякакви формати", каза той.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров изрази готовност да приемат Зеленски в Русия, за да обсъдят нормализирането на двустранните отношения, но ако украинският лидер възнамерява да разгледа въпросите на Донбас, тогава трябва да се свърже с контактната група по съответната тема. Като възможни места за срещи той посочи Москва, Санкт Петербург и Сочи.

В отговор Зеленски обаче изрази недоумение защо срещата трябва да се проведе в Сочи и предложи Одеса. 

Зеленски каза също така, че иска да обсъди въпроса за Донбас с ръководството на Руската федерация и не разбира защо тази тема не може да бъде изведена на двустранно ниво.

Припомняме, че Лавров заяви в петък, че Москва няма да започне война в Украйна, но и че няма да позволи на Запада да потъпква интересите ѝ в областта на сигурността.

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди украинския си колега Володимир Зеленски, че съществува "голяма вероятност" Русия да предприеме военни действия срещу съседката си през февруари.

През последните седмици САЩ и съюзниците им от НАТО наблюдават с тревога струпването на над 100 000 руски войници край Украйна, опасявайки се, че Москва се готви да атакува.

Русия многократно отрече да има такива планове, но поиска от НАТО да обещае, че Украйна никога няма да бъде допусната в Алианса и че той ще свие разполагането на войски и военно оборудване в Източна Европа.

САЩ и НАТО официално отхвърлиха тези искания през седмицата. Вашингтон все пак очерта областите, в които са възможни дискусии, давайки надежда, че може да се избегне войната.

Официалният отговор на Русия на предложенията ще бъде даден от президента Владимир Путин, но Кремъл заяви, че има "малко основания за оптимизъм". Лавров потвърди това мрачно твърдение в петък.

"Докато те казват, че няма да променят позициите си, ние няма да променим нашите. Не виждам място за компромис тук", посочи той.