Американският журналист Патрик Ланкастър, който работи в зоната на конфликта в Донбас, показа живота или по-точно подобието му в прифронтовите райони на Донецката народна република.
 


„Тъй като засилването на военните действия или „инвазията“ изглежда „невероятно“, както мнозина прогнозираха, днес реших да отида в мирните райони на фронтовата линия близо до летището в Донецк, които бяха най-силно засегнати от украински обстрел преди осем години.

Тези райони са се превърнали в нещо, напомнящо за градове-призраци или древни руини. Аз лично видях колко хора загинаха и колко загубиха цялото си имущество в резултат на безсмислените атаки на украинските сили в тези райони.

През годините на моята работа в Донецк установих контакти с местните жители, така че е много трудно да се види година след година. Още по-трудно е да се разбере защо не може да бъде спряно.

Всъщност съпругата ми е израснала в един от тези призрачни градове и домът на семейството й е бомбардиран от повече украински градове, минохвъргачки и артилерия, отколкото може да се преброи. За щастие семейството й успя да се евакуира, преди къщата им да бъде разрушена, но също така загубиха почти всичко.

Често се връщам в района, за да видя как стоят нещата и да видя как хората (ако има останали хора) са там. Днес е един от тези дни.

В този доклад ще ви покажа каква е реалната ситуация за хората, живеещи там и какво мислят за широко прогнозираното увеличаване на сраженията в Донбас и Украйна. Предупреждавам ви, положението е много тъжно," завършва Ланкастър.

Превод: БЛИЦ