Предупреждение за радиоактивност имаше в румънския град Тимишоара. Властите увериха, че няма опасност от замърсяване на района, както и опасност за населението.

Повишена радиоактивност е установена в двора на лаборатория. Високите нива са били установени чрез измервания от служител на Лабораторията за радиоактивни изследвания.

Веднага са извикани специалисти по експлозиви и опасни вещества, за да бъде установен източника на радиоактивно излъчване. Разследването по случая продължава.

БЛИЦ припомня, че към края на ноември месец 2023 година настана паника в Козлодуй, след като стана се появи информация, че висока радиация от Румъния нахлува у нас. Малко по-късно стана ясно, че няма място за притеснения, а причината е неизправност, възникнала в резултат на екстремните атмосферни условия в Румъния, в автоматичната станция за мониторинг на радиационния гама-фон в района на Джигера, в окръг Долж. Именно това е довела до сигнал за тревога в системата за мониторинг на радиоактивността на околната среда.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук