Южнокорейска балистична ракета се повреди и се разби в земята рано тази сутрин по време на съвместно военно учение на САЩ и Република Корея, предизвиквайки паника сред обърканите жители на крайбрежния град Каннин, вече неспокойни поради все по-провокативните оръжейни тестове, извършвани от Северна Корея, съобщават Асошиейтед прес и БТА.

Звукът от взрива и последвалия пожар накараха мнозина в града да повярват, че това може да е атака от Северна Корея. Безпокойството само се засили от факта, че военните и правителствените служители не дадоха обяснение за експлозията в продължение на часове.

Съвместното командване на САЩ и Южна Корея съобщи, че няма данни за ранени от инцидента с балистична ракета с малък обсег Хюнму-2 която се разби във военновъздушна база в покрайнините на града.

Въоръжените сили заявиха, че разследват какво е причинило "анормалния полет" на ракета, която е ключово оръжие в стратегиите на Южна Корея за превантивен и ответен удар срещу Севера.

Според въоръжените сили тестът е целял да бъде демонстрация на сила от страна на Сеул и Вашингтон, след като Пхенян изстреля балистична ракета, способна да носи ядрено оръжие, която премина над Япония рано вчера.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук