Папа Франциск беше подкрепен от церемониалния глава на Англиканската общност и от предстоятеля на църковния съвет на Шотландската църква, които призоваха гейовете да бъдат приети в техните църкви, докато Светият отец отново осъди като несправедливи законите, които криминализират хомосексуалността, предаде Асошиейтед прес.

Тримата християнски лидери говориха за правата на ЛГБТК общността на безпрецедентна съвместна пресконференция на борда на самолета вчера, докато се завръщаха у дома от Южен Судан. Там те участваха в тридневно икуменическо поклонничество, за да се опитат да дадат тласък на мирния процес в младата страна, предаде БТА.

Тримата клирици бяха попитани за неотдавнашните коментари на Франциск пред АП, когато той заяви, че законите, които криминализират гейовете, са "несправедливи" и че "да си хомосексуален не е престъпление".

Южен Судан е една от 67-те държави, в които хомосексуалността е криминализирана, като в 11 от тези страни се предвижда смъртно наказание. Застъпниците на правата на ЛГБТК казват, че дори там, където такива закони не се прилагат, те допринасят за атмосфера на тормоз, дискриминация и насилие, посочва АП.

По време на пресконференцията Франциск не повтори изрично, че „да бъдеш хомосексуален не е престъпление“, може би за да не разгневи домакините си от Южен Судан, които първоначално се противопоставиха на коментарите му пред АП.

„Ако той (папа Франциск) дойде тук и ни каже, че еднополовите бракове, хомосексуализмът, са законни, ние ще кажем "не", заяви преди визитата на папата Майкъл Макуей Лует, министър на информацията на Южен Судан.

Вчера Франциск се позова на коментарите си от 24 януари пред АП и повтори, че подобни закони са "несправедливи". Той повтори и предишни свои коментари, че родителите никога не трябва да изхвърлят от домовете си децата гейове.

"Да осъждаш някого по този начин е грях", каза той. "Криминализирането на хората с хомосексуални наклонности е несправедливост".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук