Китайски боен самолет извърши "ненужно агресивна" маневра в близост до американски военен самолет над Южнокитайско море в международното въздушно пространство, съобщиха САЩ вчера, предаде Ройтерс.

В изявление военното командване на Съединените щати, отговарящо за Индийско-тихоокеанския регион, съобщи, че китайският самолет Джей-16 (J-16) е извършил маневрата миналата седмица и накарал американския самолет АрСи-135 (RC-135) да лети през неговата турбуленция.

„Съединените щати ще продължат да летят, плават и работят... безопасно и отговорно – навсякъде, където международното право позволява", се казва в изявлението.

Видеоклип показа изтребител, който минава пред носа на американски самолет АрСи-135 и пилотската кабина се тресе от турбуленцията.

Китайското посолство във Вашингтон не е отговорило веднага на искането за коментар. В миналото Китай е заявявал, че изпращаните от САЩ кораби и самолети в Южнокитайско море не допринасят за мира.

Такива прехващания на самолети се случват понякога. През декември китайски военен самолет се приближи на 3 метра от американски военен самолет и го принуди да предприеме маневри за избягване на сблъсък в международното въздушно пространство.

Последният случай беше предшестван от, по определението на САЩ, нова тенденция за все по-опасно поведение на китайските военни самолети.

Инцидентът се случи преди Китай да отхвърли искането на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин да се срещне с китайския си колега в кулоарите на Азиатската среща на върха за сигурността в Сингапур "Диалог Шангри-Ла" тази седмица.

Високопоставен военен служител на САЩ, пожелал анонимност, каза, че от 2021 г. Китай е отклонил или не е отговорил на повече от десет искания за разговор от страна на Пентагона.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук