Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи като фалшификации данните за открити масови гробове в освободения от украинската армия град Изюм в Харковска област, съобщава БНР.

Според Дмитрий Песков Украйна се опитва да повтори в Изюм успеха си с провокацията в Буча. 

"Това е същият сценарий като в Буча. Всичко се развива по един сценарий. Това е лъжа и, разбира се, ние ще защитим истината в цялата тази история", добави още говорителят на Кремъл.

Припомняме, че руското министерство на отбраната отхвърли обвиненията на режима в Киев за убийството на цивилни в Буча. Ведомството заяви, че въоръжените сили на РФ напълно са напуснали Буча на 30 март, а "доказателства за престъпления" са се появили едва на четвъртия ден, когато в града са пристигнали служители на Службата за сигурност на Украйна.

По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски записа видеообръщение на английски език, в което заяви, че се предполага, че е открит масов гроб в Изюм, Харковска област, и обеща да доведе там представители на чуждестранни медии.

Говорителят на Кремъл каза още, че полуостров Крим е неотменна част от Русия и че всякакви претенции към руската територия ще получат подходящ отговор.

Песков отказа да коментира предложението на чеченския лидер Рамзан Кадиров за формиране на доброволчески части в руските региони и посочи, че идеята трябва да бъде оценена от министерството на отбраната.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук