"Владимир Путин е достатъчно прагматичен, за да допусне Доналд Тръмп да постави националния интерес на САЩ над всичко, но в същото време да създадат една взаимна връзка, която да бъде респективна за Русия". Това каза тази сутрин говорителят на Кремъл Димитрий Песков, цитиран от световните медии.

"Този принцип работи при всяка една държава. Всеки държавен глава, когато говори с чуждестранните си колеги, трябва да се грижи за интересите на своята държава. И нашият президент е доста прагматичен, съвсем последователен и доста практичен. Винаги казва, че се грижи за националните интереси на Русия и те са над всичко друго. Ето защо той разбира взаимните вярвания на Доналд Тръмп, които прилага за страната си", обясни още говорителят на Кремъл. 


В същото време в глобалната политика подобен подход никога няма да работи правилно и ще доведе до изолация, освен ако не бъде допълнен от  взаимно уважение и признаване на интересите на партньора.

"Този подход трябва да се основава на ангажимент за развитие на взаимноизгодно сътрудничество, което да защитава интересите на други страни. Всички тези фактори могат да създадат подходяща среда за развитие на сътрудничеството ", подчерта говорителят на Путин.

"Това се надяваме да постигнем на тази среща на високо равнище. Надяваме се, че това ще бъде бебешка крачка към преодоляване на настоящата критична ситуация в нашите двустранни отношения", допълни той.

Той обясни още, че като лидери на двете най-големи световни сили, Тръмп и Путин имат респект един към друг и имат интерес от това да се разбират. 

"За съжаление, виждаме, че конкуренцията не винаги е справедлива", отсече Песков, като особено разграничи и отбеляза икономическия натиск на Вашингтон върху европейските си партньори от съюза. Той даде и един конкретен пример за такъв тип конкуренция. 

"Изявленията от американска страна за "Северен поток 2", по изцяло търговски проект, са пример за недобросъвестна и нечестна конкуренция", коментира Песков. В думите на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп по отношение на руския му колега Владимир Путин, говорителят на Кремъл заяви, че „конкуренцията преди всичко е позитивно явление".

"Светът се развива чрез конкуренцията. Но това е възможно само при едно условие – честната конкуренция в политиката и в икономиката. Това води до ускоряване и развитието на всички глобални процеси. Със съжаление констатираме, че тази конкуренция не винаги е честна", категоричен е Песков. Говорителят на руския президент подчерта, че на срещата Тръмп-Путин в Хелзинки няма да бъде засегната темата за "Северен поток 2".

Няма да бъде лесна обмяната на мнения върху въпросите за Близкия изток по време на срещата на върха на президентите на Русия и САЩ, Владимир Путин и Доналд Тръмп, в Хелзинки. Отношението на Вашингтон към Иран е основният виновник за това.

"Много добре знаем отношението на Вашингтон към Иран. Но в същото време Иран също е наш добър партньор в търговското и икономическо сътрудничество. Поради тази причина няма да са толкова лесни преговорите по този въпрос", заяви той още в своето интервю. 

Докато Путин и Тръмп, по време на срещата си в Хелзинки, се очаква да обсъдят широк спектър от въпроси, в които има следа от потенциални компромиси и общи основания, то няма строг дневен ред и конкретни планове за съвместно изявление след разговорите, отбеляза Песков. Той обаче увери тези, които се опасяват, че могат да се споразумеят зад затворените врати, включително някои, които се страхуват, че биха могли "да се споразумеят за Европа над главите на европейците", че това няма да се случи. 

"Русия и САЩ носят специална отговорност за поддържането на стратегическата стабилност и сигурност в света, заяви Песков. "Така че здравият разум ни казва, че страните по света, особено европейските страни, трябва да се интересуват от нормализирането на отношенията между Москва и Вашингтон", заключи той. 

Превод и редакция: БЛИЦ