Оповестени са първите предварителни данни по разследването на катастрофата с пътнически самолет „Сухой Суперджет“ на московското летище Шереметиево, при която загинаха 41 души. Информацията е публикувана в социалната мрежа Telegram.

Според информацията, регистрирана от една от черните кутии, във въздуха машината действително е била ударена от мълния. Също така се потвърждават и данните за отказ на бордовите електронни системи.

Освен това в хода на разследването е установено, че лайнерът е извършил твърдо кацане, за което свидетелстват крайно резките изменения на височината и скоростта.

„Пилотите не са имали шанс при такива условия да приземят самолета без повреди“, се казва в официалното съобщение. Отбелязва се, че други предпоставки за катастрофата, освен отказа на бордовата електроника, не са били установени.

„Това означава, че КВС (капитанът на въздушния съд) е можел да поиска помощ и да лети на ръчно управление до пълното или частично изразходване на горивото“, пише в информацията.

По-рано беше назована предварителната причина за запалването на машината. По данни на източник на агенция Интерфакс пожарът на борда е започнал след като в левия двигател на самолета е попаднал чужд предмет. Това от своя страна е предизвикало изтичане на гориво.
Копирано от standartnews.com