Президентът на САЩ Джо Байдън създава нов световен ред, в който Русия уж е "изтласкана в кулоарите на световната политика", каза бившият украински външен министър Владимир Огризко.

„Единственият начин е да се отдалечим от дейността на онези структури, в които Русия има истинско право на вето. Не без причина западните ни партньори сега развиват и скоро ще прилагат съвсем различна концепция за световно устройство, основан на правилата на реда. 

Но там, където я няма Руската федерация. Това всъщност тласка Русия и други тоталитарни режими встрани от световната политика “, каза Огризко в интервю за телевизионния канал Espreso.

Дипломатът смята, че ако една страна наруши устава на ООН , тогава "такъв порядък не устройва никого", в противен случай ще бъде "псевдопорядък, с който Русия злоупотребява".

Според Огризко западните партньори на Украйна в момента се развиват и скоро ще приложат „съвсем различна концепция за световен ред, основан на правилата за реда“, където Русия уж ще отсъства. „Това всъщност изтласква Русия и други тоталитарни режими в кулоарите на световната политика“, обясни той.

Бившият министър каза, че след няколко месеца, според плана на Байдън, ще се проведе „среща на върха на демокрациите“ с участието на страни, „за които демократичните ценности са от първостепенно значение, които разбират, че или демокрацията, или автокрацията ще победят“.

Огризко също така изрази мнение, че скоро светът уж ще се раздели на два лагера: от демократични държави, които ще включват "мощни цивилизовани страни" и автократични от 10-15 държави. 

Бившият ръководител на украинското външно министерство изрази надежда, че победата в тази нова световна конфронтация ще бъде спечелена от западния лагер, тъй като това е „историческата мисия на демокрацията“.

По-рано съветник на свободна практика на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Алексий Арестович заяви, че всяка пълномащабна руска атака срещу Украйна „ще бъде край за руската армия и край за Руската федерация“. Преди това той заяви, че в случай на „пълномащабна агресия“ от страна на Москва, Украйна  ще проведе  саботажни дейности в Русия, включително „прекъсване на електричество и газ на руска територия“.