Вероятно сте запознати с пророчествата на Нострадамус или с тези на Баба Ванга. Но чували ли сте някога за един сръбски селянин на име Митар Тарабич? Е, той също е имал някои видения за бъдещето. За щастие негов кръстник е бил свещеник, който записвал всички негови пророчества, пише Vesti.bg.

Кой е бил Митар Тарабич? Митар Тарабич бил селянин от Кремна, Сърбия, който имал пророчески видения. Тарабич е живял от 1829 до 1899 г. Виденията му са записани в тетрадка от кръстника му, православен свещеник на име Захарий Захарич.

Tетрадката е повредена от пожар през 1943 г. след окупация от българската армия. За щастие, тя не е унищожена и намира пътя си обратно към семейството на Захарич. Митар Тарабич е предсказал много неща - от политическите събития в Сърбия през XIX в. до периодите на Първата, Втората и Третата световна война. Нека разгледаме някои от неговите пророчества.

Убийство и нов владетел

"След убийството на краля и кралицата [Александър и Драга Обренович] на власт ще дойдат Карагеоргиевичите."

През 1903 г. Александър и Драга Обреновичи са убити и Петър Карагеоргиевич става владетел на Сърбия.

Началото на Първата световна война- "Скоро след тази война ще започне друга война... Голямата война, в която ще се пролее много кръв. Ако тази кръв беше река, огромен камък от 300 килограма щеше да се търкаля лесно в течението ѝ. Могъща армия от другата страна на реката, три пъти по-голяма от нашата, ще ни нападне [...].

През 1914 г. Австро-Унгария започва война срещу Сърбия. Конфликтът прераства в Първа световна война.

Германците нападат Сърбия

"Тогава от север ще дойде още по-голяма армия и ще ни прегази. Земята ни ще бъде опустошена. Ще умираме масово от глад и болести."

Германските войски започват нападението си от север и до декември 1915 г. побеждават сърбите.

Краят на Австро-Унгарската империя- "Слушай ме, добри ми баща: след първата голяма война Австрия ще изчезне, а Сърбия ще бъде голяма като истинско кралство. Ние ще живеем заедно с нашите северни братя."

През 1918 г. Австро-Унгарската империя е разпусната и е провъзгласена новата държава на словенци, хървати и сърби.

Русия се включва във Втората световна война 
"В началото Русия няма да води война; но когато бъде нападната от армията на злото, ще отвърне на удара. На руския престол има червен цар."
Когато избухва Втората световна война, Русия е неутрална. Позицията им се променя на 22 юни 1941 г., когато войските на нацистка Германия нахлуват в СССР. Наистина, Йосиф Сталин и неговите войски отвърнаха на удара.

Съюзниците печелят войната

"[...] Русия ще сключи съюз с други велики царства отвъд моретата и те ще изгорят кривия антикръст и ще освободят всички поробени хора в Европа."

През 1945 г. съюзниците, в които членува и Съветският съюз, побеждават германците и печелят Втората световна война

Обединените нации

"След края на Великата война в целия свят ще се възцари мир. Ще се появят много нови държави... черни, бели, червени и жълти. Създава се международен съд, който не позволява на държавите да воюват помежду си. Този съд ще бъде над всички крале. Там, където започне война, съдът ще отсъди справедливо, опитвайки се да превърне омразата и касапницата в любов и мир. Щастливците, които доживеят тези времена, ще бъдат повече от щастливи".

Организацията на обединените нации (ООН) е създадена през декември 1945 г. и се състои от 51 държави. Глава VI от устава е посветена на тихоокеанското разрешаване на спорове. В член 33 се казва, че Съветът за сигурност трябва да насърчава спорещите страни да "търсят решение чрез преговори, разследване, посредничество, помирение, арбитраж, съдебно уреждане, прибягване до регионални агенции или споразумения или други мирни средства по техен избор".

Ще последват по-малки войни - "След известно време някои велики крале, както и някои малки, ще започнат да симулират уважение към съда, докато правят каквото си поискат... Заради това ще започнат много малки войни... Хиляди и хиляди ще загинат, но няма да има големи войни."

Всъщност се случиха много по-малки войни, както беше предсказано. Примери за това са Корейската война (1950-1953 г.), Виетнамската война (1955-1975 г.), войната в Афганистан (1979-1989 г.) и др.

Израел и още войни- "Ще има няколко войни около Израелското царство, но рано или късно мирът ще настъпи и там. В тези войни братя се бият с братя; после се помиряват и се целуват, но омразата им остава... Всички тези малки войни са инициирани от великите царства заради тяхната нечестност и злонамереност; тези, които се бият и избиват едни други, го правят поради сляпата си глупост."
На 9 октомври 2023 г. Израел официално обявява война на "Хамас", след като ислямистката войнствена групировка предприема безпрецедентно и високо координирано изненадващо нападение, при което загиват над 700 израелци.

Пари, автомобили и самолети
"Нашето царство ще бъде силно, обичано и уважавано от всички. Хората ще ядат само бял хляб и пълнозърнест само когато искат. Всички ще се возят на каруци без волове. Хората ще пътуват в небето и ще гледат отвисоко към нашата земя, сякаш са се изкачили на удвоената планина Тара."
Настъпил период на икономически просперитет. В предсказанието се споменава и изобретяването и разпространението на автомобила и въздушния транспорт.

Телевизия
"Хората ще построят кутия и вътре ще има някаква джаджа с изображения, но няма да могат да общуват с мен, вече мъртвия, въпреки че тази джаджа с изображения ще бъде толкова близо до този друг свят, колкото космите на човешкия скалп са близо един до друг. С помощта на тази джаджа с изображения човек ще може да вижда всичко, което се случва по целия свят."
Предсказанието не само се позовава на изобретяването на телевизията, но засяга и новинарските емисии.

Търсене на "злато"
"Хората ще пробият кладенци дълбоко в земята и ще изкопаят злато, което ще им даде светлина, скорост и сила, а Земята ще пролее сълзи на умиление, защото на повърхността ѝ ще има много повече злато и светлина, отколкото във вътрешността ѝ. Земята ще страда заради тези отворени рани."
Според описанието "златото" на Митар Тарабич вероятно е "черно злато", известно още като нефт (петрол). Наистина звучи така, сякаш описва петролни кладенци и тяхното въздействие върху Земята.

Изселване от селските райони
"Тук, у дома, ще бъде същото, както по целия свят. Хората ще започнат да мразят чистия въздух и тази божествена свежест и цялата божествена красота и ще се скрият в ранговете. Никой няма да ги накара да го направят, но те ще го направят по собствена воля. Тук, в Кремна, много поляни ще се превърнат в ливади и много домове ще бъдат изоставени, но тогава тези, които са си тръгнали, ще се върнат, за да се излекуват, дишайки чист въздух."
В предсказанието се споменава за изселване от селските райони. Хората се премествали в градовете, само за да се върнат при природата по време на ваканция.

Странна болест
"Целият свят ще бъде поразен от странна болест и никой няма да може да намери лек; всеки ще казва: "Знам, знам, защото съм учен и умен", но никой нищо няма да знае. Хората ще мислят и ще мислят, но няма да могат да намерят правилния лек, който ще бъде с Божията помощ, навсякъде около тях и в самите тях."
Дали Тарабич е говорил за нелечима болест? COVID-19? Или може би за "болестта" на съвременното общество?

Третата световна война?
"Хората, които водят тази война, ще имат свои учени, които ще изобретяват различни и странни оръдейни топки. Когато се взривят, тези оръдейни топки вместо да убиват, ще хвърлят заклинание върху всичко живо - хора, армии и добитък. Това заклинание ще ги накара да заспят и те ще заспят, вместо да се бият, а след това ще дойдат на себе си."
Това заклинание може да се тълкува като радиация или може би като биологично оръжие. Никой всъщност не знае и да се надяваме, че никога няма да разберем.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук