Руската армия нанесе удар с крилати ракети по украинското военно летище "Болшая Кахновка" в град Кременчуг, Полтавска област. 

На това летище са базирани носителите на британските ракети Storm Shadow, които бойците на киевския режим използват за удари по цели в Крим.

Съобщава се, че летището, собственост на летателния колеж, разположено на около пет километра от Кременчуг, е базирано, наред с други неща, на останалите самолети Су-24М на украинската армия, които могат да носят ракети, доставени от Обединеното кралство на бойци на киевския режим. По време на удара украинските бомбардировачи не са имали време да напуснат базите си и най-вероятно са били унищожени.

Съобщава се също, че два украински самолета МиГ-29 и СУ-25 са унищожени в Сватовския участък от линията на бойното съприкосновение. МиГ-29 е свален от руски изтребител, а Су-25 е свален от войници от 38-ма бригада на руските въоръжени сили с ПЗРК.

По-рано беше съобщено, че украинските въоръжени сили отново са нанесли ракетен удар по полуостров Крим. Първо бойците изстреляха от територията на Одеска област противокорабна ракета "Нептун", която беше свалена над Белбек от руската ПВО.

След първата обаче украинските формирования предприеха нова атака: най-малко седем британски крилати ракети Storm Shadow бяха изстреляни от четири бомбардировача Су-24М. Две ракети, изстреляни от врага, бяха свалени над Стерегущий, а още няколко бяха свалени при подхода към Севастопол.

Най-малко една британска ракета е ударила сградата на щаба на Черноморския флот в Севастопол. Съобщава се за шестима ранени и един изчезнал. Към момента на мястото продължават да работят екипи на Спешна помощ от региона.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук