Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Алексей Данилов заяви, че забавянето на снабдяването на украинските въоръжени сили с модерни оръжия е пряко насърчаване на Руската федерация да продължи войната. 

Той отбеляза, че ликвидирането на Черноморския флот на врага може значително да ускори търсенето на изход от войната от страна на Кремъл, пише УНИАН

"Практиката да се дозира военна помощ за Украйна от страх, за да не се дразни Путин и да не се провокира Русия към по-нататъшна ескалация, е фундаментално невярна.

Отказът или забавянето на предаването на модерни оръжия на украинските въоръжени сили е пряко насърчаване на Кремъл за продължаване на войната, а не обратното“, пише Данилов в колонката си за „Украинская правда“.

Секретарят на СНБО отбеляза, че колкото по-убедително е за Русия предимството на западните оръжия в ръцете на украинската армия, както на сушата, по море, така и във въздуха, толкова по-близо ще бъде „постигането на нашите стратегически цели, които съвпадат с целите и ценностите на демократичния свят."

"Например, пълната или частична ликвидация на руския военен Черноморски флот, което е разрешима задача, би трябвало значително да ускори процеса в Русия на намиране на изход от отприщилата се война.

Това може да бъде добра демонстрация на липсата на способности на руската армия да се противопоставя адекватно на западните технологии, която беше изобразена, би била много тъжна картина на бъдещи събития“, подчерта той.

Руският ракетен кораб "Самум" е повреден край временно окупирания Севастопол. Вражеският кораб е атакуван от украински експериментален дрон „Морско бебе“, разработен от Службата за сигурност на Украйна. Наложило се руснаците да изтеглят кораба за ремонт.

Няколко дни по-рано избухнаха експлозии на док в Севастопол. Сутринта стана известно, че по време на атаката са били поразени едновременно два руски кораба - подводница с ракети "Калибър" и големият десантен кораб "Минск". Мониторинговата група Oryx разпозна този голям десантен кораб като напълно унищожен.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук