Пандемията накара мнозина да преосмислят хигиенните си навици. Проучване, направено във Великобритания, разкрива, че въпреки здравната криза десет на сто от жителите на страната продължават да не си мият ръцете след посещение в тоалетната, пише БТА.

Допитването, направено от УанПол по поръчка на компания Ситрон Хайджийн, предоставяща хигиенни услуги, е обхванало 2000 души.

Резултатите показват, че спазвайки препоръчителните мерки за ограничаване на разпространението на вируса, понастоящем средностатистическият британец мие и дезинфекцира ръцете минимум осем пъти на ден - нещо, което преди пандемията е правил едва пет пъти дневно.

Шокиращото обаче е, че десет на сто от жителите на Острова продължават да не си мият ръцете след посещение в тоалетната, дори и обществена.

Данните от анкетата сочат още, че британците са увеличили времето си за миене на ръце от по-малко от 13 секунди преди пандемията до средно 19 секунди сега.

Авторите на проучването са установили също, че преди призива за по-стриктно спазване на хигиена, 45 на сто от британците са кашляли в шепи, а 30 на сто са кихали, без след това да измиват ръцете си. Преди пандемията една четвърт са пропускали измиването на ръцете преди приготвянето на храна, а две пети - преди ядене.

Сега 83 процента винаги мият ръцете си след като се изкашлят в шепа, а 85 процента - след кихане.

В настоящия момент британците освен това са по-склонни да мият ръцете си след използване на лаптоп или клавиатура, посещение в супермаркета, игра с домашните любимци.

Половината от анкетираните съобщават, че сега по-често използват антибактериални гелове, отколкото преди пандемията. Тридесет на сто казват, че за разлика от преди понастоящем по-често дезинфекцират домовете си.