Президентът на САЩ Доналд Тръмп призна пред „Фокс Нюз”, че е допускал грешки при оценката на някои от показателите за пандемията от коронавируса в САЩ.

"Вярвам, че всеки прави грешки", заяви държавният глава в интервюто, когато му бяха показани откъси от негови по-ранни противоречиви изявления.

В интервю на Тръмп, фрагмент от което беше показано днес, той настоява, че не е не е съгрешил срещу истината, настоявайки за предсрочно прекратяване на блокирането на икономиката на 1 юли. "Ще бъда прав в края", каза той, имайки предвид, че пандемията ще приключи рано или късно.

Тръмп многократно е заявявал, че смъртността от вируса в САЩ е една от най-ниските в света, въпреки че това не е така. Университетът Джонс Хопкинс, който изчислява жертвите на коронавируса на база данни от национални, федерални и местните власти, изчислява, че степента на смъртност на случаите за COVID-19 в САЩ е по-ниска от Великобритания, Мексико, Иран, Индонезия, Египет и Ирак, но е по-висока, отколкото в други страни, включително Бразилия и Русия.

Белият дом използва статистика на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, според която тази цифра в САЩ е по-ниска, отколкото в Италия и Франция, но по-висока, отколкото в Бразилия и Южна Корея.

В същото време изчисленията на Белия дом, които бяха показани от Доналд Тръмп по време на интервюто, не включват Русия и редица други държави, които се появяват в статистиката на университета Джонс Хопкинс.

Според базираният в Балтимор университет, в САЩ са установени повече от 3,73 милиона случая на коронавирусна инфекция, починали са 140 255 души, а 1122 720 пациенти са се възстановили.

Най-голям брой смъртни случаи в САЩ има в щатите Ню Йорк (повече от 34,400), Ню Джърси (около 15,700) и Масачузетс (повече от 8,400). За трети пореден ден над 70 хиляди души са новозаразените с коронавирус в страната.