Русия прехвърли на Беларус за „самостоятелна експлоатация” дивизион ОТРК „Искандер” с комплект ракети за 500 км., пише УНИАН.

Нашествениците, според експерта на Defence Express Иван Киричевски, са предали, противно на официалните изявления, само 4 превозни средства с пускови установки от тези, които Руската федерация е вкарала в Беларус още през февруари 2022 г.

На теория Кремъл може да преследва две цели, отбеляза експертът.

"Първата е да се покаже на Запада точно тази "ескалация", от която се страхуват нашите партньори в историята с прехвърлянето на западни самолети.

Втората е да създадем допълнително напрежение за нашето разузнаване и ПВО. И в същото време Лукашенко получи своето „заплащане“ за „услуги“ с предоставяне на полигони за подготовка и предаване на снаряди, както и друго военно имущество на руснаците“, пише той.

Киричевски отбеляза, че въпреки това от стратегическа гледна точка не всичко изглежда толкова катастрофално. 

Експертът е сигурен, че Лукашенко е можел да се съгласи да участва във войната с Украйна в замяна на прехвърляне на собствеността върху „Искандерите“, но засега става дума само за „самостоятелна експлоатация“.

„Очевидно нови партиди „мобици“ ще продължат да се подготвят на беларуските полигони, но армията на Беларус директно да започне да воюва срещу Украйна, това определено не е така“, смята Киричевски.

Продължават "съюзническите" учения с руснаци в Беларус  

Под прикритието на обучение руски изтребители извършват ракетни атаки срещу Украйна. Следователно всяко издигане на МиГ-31К близо до границите на Украйна е придружено от въздушна тревога.

Русия използва беларуските полигони за ученията на своите мобилизирани, които след това се прехвърлят в източната част на Украйна. В същото време тактическите летателни учения на „съюзническите“ войски не могат да бъдат нищо повече от IPSO за разпръскване на украинските сили.

Към момента украинското разузнаване не вижда заплахи от настъпление на войските на въоръжените сили на Руската федерация и Беларус.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук