"Русия днес говори за преговорен процес. Какъв преговорен процес? Вие дойдохте, взехте нещо, а сега губите войната – ами загубете я вече тази война! Де факто вече не контролирате процесите в окупираната територия", каза Михайло Подоляк, съветник на президента на Украйна, в интервю за Радио НВ.

Подоляк отново напомни, че има едно ключово условие за реален преговорен процес с Руската федерация - изтеглянето на руските войски от територията на Украйна .

"Изнесете се, застанете там някъде далече от границата и тогава започваме разговор. След това ще има преговорен процес и със сигурност ще има за какво да си говорим. Защото ще очакваме компенсации", каза съветникът на Зеленски.

Според Подоляк, освен получаването на обезщетение, основните преговорни позиции са и обсъждането на въпроса за наказанието на военните престъпници на Руската федерация и участието им в международен трибунал, както и отоговорът на въпроса "защо изобщо започна всичко това".

По неговите думи, руският президент Путин действа неадекватно. Като едно от доказателствата, Подоляк посочи провеждането на референдумите в окупираната територия на Украйна. Това решение на Руската федерация е блокирало пътя към преговорите, подчерта той.

Според президентския съветник, Путин постоянно ескалира войната като необосновано повишава залозите в нея и по този начин вкарва самата Русия в безнадежден капан, от който няма измъкване.

Подоляк обясни, че Украйна вече е взела ключовото решение да освободи цялата си територия. "Ако позволим на Русия да остане тук, тя няма да спре да спекулира, да ескалира нещата и накрая отново под измислен претекст ще се върне на територията на Украйна", каза той.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук