Израелската новинарска агенция Newsru.co.il съобщи нови подробности за активността на САЩ край бреговете на Сирия и за пребазиране на сирийска авиация.
Преди това The Wall Street Journal съобщи, че към бреговете на Сирия приближават двата ракетни разрушителя Donald Cook и Porter.
 
Сирийски медии обаче съобщават, че към Сирия приближават разрушителят Laboon с ракети „Томахоук” на борда и подводница Georgia тип „Охайо” със 154 крилати ракети на борда си.
 
Според информационния портал uawire.org, към операцията в Сирия може да се включи вертолетоносача Iwo Jima, който сега е в Червено море. Медията припомня, че в Средиземно море се намират също разрушителят Carney и атомната подводница на САЩ John Warner.
 
Британските ВВС също се активирали, като изпратили в Източното Средиземноморие въздушен танкер КС2.
 
Западни анализатори считат, че САЩ могат да нанесат удари по цели в Сирия в близките 24 часа. Към атаката могат да се присъединят съюзниците на Вашингтон в Близкия Изток.
 
Израелският портал NzivNet съобщи за пребазиране на най-добрите сирийски изтребители при руснаците в Хмеймим. Дамаск е уверен, че страните от Запада възнамеряват да унищожат сирийската авиация.
 
Намиращата се край Дамаск 4-а бронетанкова дивизия е разсредоточена и е приведена в максимално висока готовност.
 
Според арабската редакция на немската телевизия DW, Доналд Тръмп по всяка вероятност е взел решение да удари по ирански военни обекти в Сирия и да нанесе максимални щети по сирийската военна инфраструктура.
 
Превод и редакция: БЛИЦ