САЩ и Русия се приближават към директна конфронтация, след като американският президент Доналд Тръмп заяви, че силов отговор на химическата атака от събота е неизбежен, а Москва предупреди, че всяко военно действия от страна на Вашингтон ще има „много сериозни последствия“.  Напрежението между двете страни ескалира след спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН, пише The Guardian.

Както БЛИЦ вече информира очакваната схватка САЩ - Русия на спешното съвещание на Съвета за сигурност на ООН се състоя и бяха разменени изключително остри реплики.

Постоянният представител в на САЩ в ООН, Ники Хейли заяви, че Русия подкопа авторитета на организацията с действията си за Сирия, но САЩ ще намерят начин да отговорят.

Според нея "само истинско чудовище" е способно да извърши престъпления срещу мирни жители в Сирия. "Чудовището, което иска да направи така, че да няма нито болници, нито лекари, които биха могли да облекчат болката ... чудовище, което носи отговорност за тези атаки, то няма съвест, не е дори шокирано дори снимките на деца. Руският режим, чиито ръце също са потънали в кръвта на сирийските деца, не се срамува от снимките на мъртви деца ", каза Ники Хейли на заседанието на Съвета за сигурност на ООН.

Американският дипломат призова "да не се забравя за руската роля в разрушителната политика на Асад".

"Русия и Иран изпраща военни съветници на Асад, руски длъжностни лица помагат на режима с кампания за задушаване на хората и иранските сили вършат останалата част от мръсната работа. Русия, продължава тези  действия, а може да сложи край на тези ужаси, но не иска и е на страната на Асад ", заяви Хейли и се възмути че Русия е наложила вече 5 пъти вето на резолюции относно употребата на химически оръжия в Сирия.

Тежки последствия очакват САЩ в случай на използване на дила в Сирия, заяви от своя страна постоянният представител на Русия в ООН, Василий Небендзя.

"По съответните канали вече уведомихме американската страна, че използването на сила под фалшив претекст срещу Сирия, където по искане на законното правителство на тази страна има руски военни, може да доведе до много сериозни последици", каза Небендзя. 

Дипломатът призова западните политици да "понамалят войнствената реторика" и да спрат безразсъдните набези, заплашващи глобалната Небендзя отбеляза още, че никой не е упълномощавал западните лидери да поемат ролята на световни жандарми и призова Хейли да престане да нарича руските власти "режим"

Постоянният представител на Русия добави, че САЩ, Великобритания и Франция провеждат конфронтационна линия към Москва, като се използва широк арсенал от методи и тон, каквито не е имало дори по време на "студената война" .

САЩ и съюзниците им обвиняват правителството на Башар Асад в извършването на химическа атака, като Доналд Тръмп лично заяви, че руският президент Владимир Путин носи частична отговорност. Русия от своя страна заявяват, че не е имало никаква химическа атака, или ако е имало тя е била инсценирана от подкрепяните от Запада бунтовници.

Американският президент, отбелязва The Guardian, свика съвещание на генералите и отговарящите за сигурността в администрацията му, което трая по-малко от един час. „Ние имаме много опции, военни. Ще ви информираме достатъчно скоро, вероятно следа като станат факт“, заяви президентът. 

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ