Втори разрушител на САЩ може да пристигне в Средиземно море до няколко дни, пише Wall Street Journal, позовавайки се на източници от Пентагона.

"Съединените щати вече имат един ракетен разрушител USS  Donald Cook в източната част на Средиземно море, от където може да участва във всеки удар срещу Сирия. Вторият, USS Porter, може да дойде тук в рамките на няколко дни.", пише вестникът.

Снощи Washington  Examiner, позовавайки се на източник в Пентагона пише, че разрушителят USS Donald Cookс 60 крилати ракети "Томахоук" напусна пристанище в Кипър и се отправи към Сирия. Според Hurriyet, както информира вече БЛИЦ, разрушителят най-малко четири пъти е бил облетян от руски бойни самолети, но Пентагонът отрече тази информация.

Ако президентът на Съединените щати, Доналд Тръмп се реши да използва сила в Сирия в отговор на химическата атака в  Дума, Вашингтон ще трябва да нанесе по-мощен удар, отколкото преди година, коментира експертът в  Центъра за нова американска сигурност Никълъс Герас.

Експертът посочва в статия за Foreign Policy, че миналогодишните ракетни удари на САЩ по авиобазата Шайрат не са постигнали целта си - самолетите на сирийската армия са продължили да излитат от аеродрома само няколко часа след атаката. Освен това, твърди Герас "запасите от химическото оръжие" на Дамаск са останали недокоснати и правителствените сили продължават да го използват.

"За да бъдат нанесени на Башар Асад значителни щети и да се даде адекватно според представите на Тръмп сигнал, САЩ ще трябва да атакуват сега значително повече цели, за да бъдат подкопани военните способности на сирийската армия са били подкопани."  смята Герас.

Според експерта военните цели могат да бъдат нападани както на изток, така и на запад в Сирия .

Същевременно постоянният представител на Русия в ООН Василий Небендзя  предупреди САЩ за много тежки последствия в случай на удар в Сирия. Москва и Дамаск отхвърлят информациите за бомба с хлор, с която уж били ударени терористите в Източна Гута. Руското военно министерство смята, че тези информации целят оправдаването на възможни силови удари срещу Сирия. 

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ