Командирът на батальона „Сомали” Михаил Толстих с прякора Гиви бе погребан в Доенцк до своя боен другар Арсен Павлов, известен с позивната Моторола. Пред Донецкия театър, където се състоя траурната церемония, се събраха хиляди хора.
Мнозина дойдоха от други градове, в които е воювал батальона „Сомали”, който бе воден от загиналия.   
 

На кадри от церемонията се вижда, че ковчегът с тялото на Гиви е сложен върху стойка за оръдие. След това процесията се отправя към гробищата по централната улица. Жителите на Донбас изпратиха комбата в последния му път с цветя и аплодисменти.
 

"Героят на Донецката народна република, полковник Михаил Толстих ще бъде запомнен от целия свят като легендарният командир Гиви. Той ще остане в нашата памет като непобедим воин, истински син на народа си, защитник на Донбас", каза в словото си лидерът на ДНР Александър Захарченко, предаде "Донецката новинарска агенция" в петък (10 февруари).

"Гиви показа какво значи воински дух и донбаски характер. Със своя неголям отряд той превъзхождаше силите на противника и му нанасяше тежки поражения във всяко сражение", подчерта лидерът на ДНР.

Председателят на Народния съвет на ДНР Денис Пушилин на свой ред посочи, че гибелта на Толстих е трагедия за цялата република.

Хиляди дойдоха да се простят с легендарния командир на опълчението – от деца до пенсионери, често цели семейства. Хората носеха цветя и не успяваха да сдържат сълзите си.

"Изпращаме го като собствен син", каза жителката на Донецк Лидия Азизова, цитирана от "Взгляд".

Прощалната церемония с командира на "Сомали" се провежда в сградата на Донецкия държавен академичен театър за опера и балет "Соловяненко".

Толстих беше убит в сряда сутринта в собствения си кабинет. Ден по-късно заместник-командващият опълчението на ДНР Едуард Басурин заяви, че разследването вече е по следите на убиеца.

Смъртта и поклонението пред Михаил Толстих потвърждават, че Донбас никога няма да се върне в Украйна, написа журналистът Андрей Бабицки за life.ru.

"Дори и в най-лошите си кошмари обикновеният украинец, гордеещ се с двуцветния флаг и принадлежността си към велика нация, не би допуснал, че негов съсед може да бъде човек, ронил сълзи зад ковчезите на Гиви и Моторола! Сближаването е невъзможно – нито от едната, нито от другата страна. Може би след хиляда години!", написа Бабицки.

Траурное шествие и похороны: Донецк прощается с Гиви — ПРЯМАЯ ТРАНСЛЯЦИЯ. Смотрите и комментируйте с «Русской Весной» (ФОТО, ВИДЕО) | Русская весна

Траурное шествие и похороны: Донецк прощается с Гиви — ПРЯМАЯ ТРАНСЛЯЦИЯ. Смотрите и комментируйте с «Русской Весной» (ФОТО, ВИДЕО) | Русская весна


Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: Звезда ру/Руская весна/Руски дневник