Писателят Захар Прилепин разказа в профила си във Фейсбук подробности за гибелта на командира на батальона „Сомали” Михаил Толстих – Гиви. В частност, той потвърди, че опълченецът е убит с изстрел по работния му кабинет, в който той се е намирал, от реактивна огнехвъргачка „Шмел”.
„Терористичен акт, огнехвъргачка „Шмел”. Имало е силен пожар, който е бил гасен два часа. Всичко е много изгоряло”, написа Прилепин.
 

Терористичният акт бе извършен сутринта на 8 февруари в Макеевка. Властите в самопровъзгласилата се република обвиниха за атентата Киев.  
 
От Кремъл заявиха, че убийството на Гиви е извършено с цел дестабилизиране на обстановката в Източна Украйна.

 

На нови кадри от мястото на убийството на командира на батальона „Сомали” ясно се виждат следите от обстрела. Видео разпространи и “Комсомолская правда”.
 
На кадрите се вижда фасадата на щаба и счупени прозорци. Всичко е обгоряло. По предварителни данни на щаба на ДНР, украинските силоваци, благодарение на разузнавателни данни, са знаели в точния момент къде се намира Гиви.

 

От Службата за сигурност на Украйна заявиха, че проверяват съобщенията за гибелта на командира на опълченците Гиви. Съветникът на шефа на СБУ Юрий Тандит отбеляза, че Киев не контролира територията на ДНР и ЛНР, затова съобщенията за гибелта на Гиви трябва да бъдат проверени. По думите на Тандит, командирът на донецките опълченци може да е бил убит от „определени служби” на самата самопровъзгласила се република, съобщава Интерфакс.

Превод и редакция: БЛИЦ