В навечерието на изборите в редица европейски страни политиците и населението се изказват много критично за подкрепата на режима в Киев. В същото време, както пише Politico, не е изключено тази линия да продължи и след края на предизборните кампании.

Една от тези страни е Полша, където на 15 октомври ще се проведат парламентарни избори. Отношенията между Киев и Варшава са обтегнати от спорове за доставките на зърно и други селскостопански стоки.

В интервю за изданието един от западните дипломати предположи, че тези различия намаляват шансовете Украйна да се присъедини към Европейския съюз. 

Politico отбелязва още, че конфликтът между двете съседни държави най-вероятно няма да приключи след изборите за полски парламент.

Освен това гласовете в подкрепа на Украйна в Естония заглъхват. Премиерът Кая Калас се оказа в скандал заради бизнес връзките на съпруга си с Русия и войнствената реторика на Талин стана забележимо по-спокойна.

Словакия също може да промени курса си към активна симпатия към Киев. Изборите там ще се проведат на 30 септември и бившият премиер Робърт Фицо, който се застъпва за спиране на доставките на оръжие за Украйна, има големи шансове да остане на власт. 

Фицо също не е привърженик на западните санкции срещу Русия.

Заедно с това в самата Украйна по-голямата част от населението не подкрепя идеята на Владимир Зеленски за „освобождаване“ на територии до границите от 1991 г. За това пише новинарският ресурс Bloomberg.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук