Преди пристигането на мобилизираните подкрепления на руските войски Украйна може да се опита да завземе селища в Запорожка област, да влезе в Донецк и да атакува Лисичанск.Това е заявил полковникът от резерва на ВСУ Роман Свитан, съобщават световните издания.

"За нас най-добрият вариант е да намалим ширината на фронта, където е възможно. Един от вариантите е да се стигне до Мелитопол и Бердянск. Това означава, че ширината на фронта от 100-150 километра, южният фронт, Запорожкият фронт, е по-добре да се намали.

На Херсонския фронт, на десния бряг, там, по принцип, ширината на фронта вече е 50 километра, обстрелваме го целия с нашата артилерия 155 и HIMARS, и авиацията - там няма големи проблеми, а ширината на фронта на юг, в Запорожие, разбира се, можем да намалим.

Необходимо е да се отиде в този срок - след месец или месец и половина, да се отиде в Донецк с всички средства и да се започне деокупацията му. Тогава за руснаците ще бъде много по-трудно да предвидят по-нататъшните действия по позиционирането на тези войски зад Донецк в посока към Русия.

Има смисъл в близко бъдеще да се превземе Лисичанск и да се опитаме да се справим с така наречената Попаснянска група, като навлезем в нейния тил. Тъй като тази група оказва силен натиск върху Бахмут и въпросът може да бъде решен също и там.


Това означава, че в близко бъдеще, тоест в рамките на един месец, тези задачи трябва да бъдат изпълнени. А след това на фронта няма да се случи нищо критично, защото ще се вова не с численост, а с технологии, ниво на подготовка, самите оръжия, които имаме достатъчно и през това време, мисля, ще получим още", заявява Свитан.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук