Мохамед Исияда Курума, посланик на Гвинея в Белград, участва в дипломатически инцидент в събота на граничния пункт “Хоргош”, когато се опитал да контрабандира от Сърбия в Унгария 1 000 стека цигари, скрити в служебен джип BMW X 5, научи сръбският вестник “Блиц”.
Полицията е имала данни за контрабандния бизнес на посланик Курума от преди няколко месеца, когато е разкрита организирана група за контрабанда на цигари от Косово през Сърбия за Австрия. “Беше обменена информация с полицията в Австрия, след което с тях беше проведена съвместна акция за разбиване на мрежата за контрабанда. Първата следа, която имахме, е, че в контрабандата на големи количества “Мемфис” участват коли с дипломатически номера на африкански страни”, каза източник на “Блиц”. “Цигарите са били прехвърляни със служебна кола от Косово в Сърбия, след това пренасяни контрабандно в Унгария и Австрия, която е била крайната дестинация. Всеки път границата е била преминавана без проблеми, тъй като става въпрос за дипломатически коли. В повечето от случаите в колата освен шофьора са пътували и лица, близки до посланик Курума, дори членове на неговото семейство. Така е било и в събота, когато около 8 ч. сутринта посланикът на Гвинея се появил на граничния пункт “Хоргош”. Той е пътувал с автомобил, управляван от сръбски гражданин. “Полицаите спрели автомобила. На посланик Курума веднага му е станало ясно какво се случва. Той заключил автомобила и говорил с полицаите през прозореца, като се позовал на дипломатическия си имунитет, а след това и на Виенската конвенция”, казва източникът на вестника. През това време във връзка със случая в Белград е заседавало цялото ръководство на МВР, за да се изготви план за по-нататъшно действие и за да бъде избягнат по-голям дипломатически скандал, който би могъл да има негативни последици за Сърбия. По тази причина колата на посланика не е била претърсена и посланик Курума се е върнал в Белград.
Според сръбския вестник след инцидента с контрабандата на цигари посланикът на Гвинея може да бъде обявен за персона нон грата в Сърбия. /БЛИЦ