Ядрената енергийна установка на авариралия руски дълбоководен апарат, в който при пожар загинаха 14 моряци подводничари, се намира в напълно работен режим. Това е доложил руският министър на отбраната Сергей Шойгу на президента Владимир Путин, съобщават световните меди. 

Те предават съобщението три дни след инцидента на 1 юли, след който Кремъл не желаеше да дава подробности заради "строго секретния" характер на информацията.

"Ядрената енергийна установка на този апарат е напълно изолирана и там няма никакви хора. Освен това, при действията на екипажа са изпълнени всички необходими мероприятия за защита на реактора, той е в напълно работен режим", е цитиран Шойгу на сайта на Кремъл.

Това, както подчерта министърът на отбраната, дава възможност за надежди за "възстановяване на апарата в достатъчно кратки срокове". Министърът уточни, че в този случай ремонтът е не само възможен, но и задължителен.

Шойгу е посочил също, че разпространилият се пожар в акумулаторния отсек е станал основна причина за злополуката. На работна среща с Шойгу президентът Путин е разпоредил екипажът на дълбоководния апарат да бъде предложен за държавни награди.

За пръв път днес, три дни след аварията, президентът Путин разкри, че строго секретната военна подводница, поразена от смъртоносен пожар, е с ядрено задвижване, предаде "Ройтерс". Руските власти бяха критикувани, че се опитват да прикрият подробности от инцидента, станал докато моряците изследвали морското дъно край Арктика, посочва "Ройтерс".

Путин разкри, че подводницата е с ядрен реактор, като попита министър Шойгу за състоянието му след смъртоносния пожар. Шойгу увери президента, че ядреният реактор е напълно изолиран и се управлява автоматично.

Руските власти още не са публикували официална информация за каква подводница става дума. Възможно е да става дума за дълбоководен изследователски апарат, работил на дъното на Арктика. Американски и руски медии публикуваха в последните 48 часа и друга версия - че подводницата, на която е станал пожарът, е АС-13, известна като "Лошарик" и смятана за един от най-новите и загадъчни апарати на военните.

Едва вчера руското министерство на отбраната обяви имената на всички 14 загинали. От тях 7 са били капитани първи ранг, трима - втори ранг, двама - трети ранг, един капитан-лейтенант и един лейтенант-полковник. Капитанът първи ранг е пети в йерархията на руските военноморски сили.