Зеленски ще трябва да се съгласи на преговори с Москва, включително за неутралитет и териториални отстъпки. Това заяви бившият кандидат за президент на САЩ Тулси Габард, предават световните агенции.

Според Габард и пенсионираният подполковник от армията на САЩ Даниел Дейвис, Белия дом трябва да спре да изпомпва Украйна с оръжие, тъй като в това няма смисъл. Американският политик отбелязва, че Киев трябва да седне на масата за преговори, преди да е станало твърде късно.

"Киев и Москва трябва да решат как и кога ще приключи този конфликт, защото американското оръжие и друга помощ само подхранват ескалацията. Всяка дискусия ще засяга сложните въпроси за териториалните отстъпки и неутралния статут на Украйна. Тези условия не изглеждат привлекателни, но колкото повече успех постигне Русия, толкова по-трудно ще бъде в преговорите", каза още Габард.

Бившият кандидат за президент на САЩ смята, че Джо Байдън и Зеленски се стремят към непостижими резултати и е време да спрат да игнорират реалността: Украйна не е в състояние да си върне контрола над всички загубени територии и цялата западна помощ, в крайна сметка, е "тромава смес от модерни и остарели, западни и съветски оръжия", изискващи сложна логистична система.

Както е известно, днес украинският лидер каза, че "сега не е време за преговори" и Киев ще преговаря с Русия, когато "отново се окаже в позиция на сила". По-рано руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че Москва не вижда възможност на Украйна да бъде разрешено да се върне към преговорите с Русия.

Той отбеляза също, че когато Киев иска да възобнови преговорите с Русия, Москва ще изхожда от ситуацията "на място" и ще вземе предвид нежеланието на редица освободени региони да се върнат под контрола на киевските власти.

Превод: БЛИЦ