Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер помоли гейовете за прошка заради десетилетията страдания и несправедливости, които са претърпели в резултат на репресивни закони в Германия в епохата на нацизма и след Втората световна война. Франк-Валтер Щайнмайер говори на церемония в памет на преследваните гейове от режима на Адолф Хитлер, пише Дарик.
В словото си Щайнмайер посочи, че грубото отношение към хомосексуалните е продължило в следвоенната епоха, в двете части на тогава разделена Германия, където хомосексуалността в продължение на години се е разглеждала като престъпление:
 

„Ето защо искам прошка днес, за всички страдания и несправедливости, както и за мълчанието, което последва".

Щайнмайер изтъкна, че иска да успокои „всички гейове, лесбийки и бисексуални, че са защитени в днешна Германия“. Оценките показват, че по време на фашисткия период на Германия над 54 хиляди хомосексуалисти са били осъдени. 7 хиляди от тях са попаднали в концентрационни лагери и чрез различни мъчения били обречени на глад и болести. Прочутият параграф 175 от наказателния кодекс на Германия, който се отнася до хомосексуалистите, е бил променен през 1969 година в Германия и от тогава хомосексуалността не подлежи на наказание.
 
На 27 май 2008 година в Берлин беше изграден паметник на преследваните по време на нацизма гейове.
 
Извинението на президента на Германия беше произнесено по време на церемония, на която се отбелязва 10 години от изграждането на паметника.