В случай на "хибридна война" от НАТО възнамеряват да задействат чл. 5 от Устава за колективна отбрана. Това може да стане и в случай на въоръжено нападение, стана ясно от изявлението на Срещата на Върха на Алианса, която се провежда на 11 и 12 юли в Брюксел, цитирано от световни медии.

От Алианса са готови да помогнат на всеки съюзник по време на какъвто и да е стадии на хибридната кампания. В частност от Североатлантическия съвет може да приеме решение да задейства чл. 5 на Вашингтонския договор както и в случай на въоръжена атака.

Припомняме, чл. 5 от Устава на Пакта гласи: "при въоръжено нападение на една от страните, участнички в договора или на няколко от тях в Европа или Северна Америка ще бъде разглеждана като нападение над всички".

По-рано от Алианса заявиха, че Русия провежда провокативна дейност на границата на страните от НАТО. Тази дейност включва "развръщане на съвременни ракети в Калининград, нееднократно нарушение на въздушното пространство на страните от НАТО и продължаващото разгръщане на военна мощ в Крим", цитират от руската агенция изявлението на Алианса.

Освен това, представителите на страните от НАТО са разтревожени от "значителните инвестиции на Русия в модернизацията на своите стратегически сили", а така също и "провеждането без уведомяване на широкомащабни военни учения".

Същевременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че не вижда непосредствена заплаха за участниците на военния блок. "При това виждаме всички все по-самоуверена Русия, която изпозва сила срещу съседите си", заяви той.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че в НАТО прекрасно знаят за отсъствието на нападателни планове от Москва, но само използват повода за това да разгърнат повече техника и батальони близо до руските граници.