Спасяването на вложителите в „Банката на Силициевата долина” (SVB) от финансовите регулатори в САЩ, е доказателство, че американският капитализъм се срива пред очите ни, предупреди основателят на хедж фонда "Цитадел" Кен Грифин в интервю за "Файненшъл таймс".

„САЩ технически са капиталистическа икономика, която се разпада пред очите ни”, коментира Грифин, след като регулаторите обещаха да защитят всички депозити в SVB, дори тези над застрахователния таван от 250 000 долара.

„Правителството спаси изцяло вложителите, а това е сериозно нарушение на финансовата дисциплина”, смята Грифин.

SVB беше затворена в петък, след като вложителите изтеглиха 42 милиарда долара за часове от банката.

Милиардерът, основател на „Цитадел”, който тази година стана най-успешният хедж фонд в историята, смята, че силата на американската икономика се крие в свободната инициатива и поемането на рискове.

„Подобен подход би бил отличен урок по морален риск. Загубите за вложителите все още биха били незначителни, но заключението е, че рискът трябва да се управлява умело”, счита Грифин.

„Икономиката ни работи при пълна заетост, кредитните загуби са минимални, а банковите баланси са на най-високите си нива. Ние сме в силна позиция да разрешим проблема с моралния риск”, посочи Грифин.

Мнението му обаче е в противоречие на това на Бил Екман, друг старши мениджър на хедж фонд, който в понеделник призова Федералната застрахователна корпорация „незабавно да предостави ясна гаранция за всички депозити”, за да успокои вложителите, като подчерта, че няма инвестиции или влогове в SVB.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук