Кабинетът на президента показа за първи път снимка от мястото на последния удар по енергетиката на Одеска област.

Снимките се появиха в Telegram канала на заместник-шефа на ОП Кирил Тимошенко и бяха публикувани в СТРАНА.ua.

скрин с телеграм

След обстрела на 5 декември най-много пострада енергийната система на града и населените места около него.

"Снощи експертите намериха начин да включат отново Одеса и Одеска област към мрежата! Енергетиците свършиха чудесна работа. Ситуацията е стабилизирана, в близко бъдеще ще се върнем към планираните графици за доставка на електроенергия,“ каза заместник-началникът на кабинета на президента.

последствия обстрела в Одессе

Тимошенко каза още, че въпросът с водоснабдяването и канализацията е решен в почти всички общности в региона.

последствия обстрела в Одессе

В Одеса и в Одеска област електричеството се връща на потребителите, но поради претоварване са регистрирани редица аварии в системите. Бригади енергетици вече работят по отстраняването им и при първа възможност ще върнат тока.

последствия обстрела в Одессе

А ето и резултатите от 287-ия ден на войната. Вчера Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че Руската федерация готви контранастъпление в района на Луганск, а генералният секретар на НАТО заяви, че Русия се опитва да замрази конфликта за по-мащабна офанзива през пролетта. 

Важна тенденция от последните 24 часа е завръщането на безпилотните самолети Шахид камикадзе, които не са виждани от дълго време. През последното денонощие са свалени 14 такива дрона.

Руските военни поставиха пореден рекорд по унищожаване на системи MLRS и HIMARS.

Според официалните данни на руското министерство на отбраната, цитирани от чужди медии, през изминалото денонощие в зоната на специалната военна операция руските военни са унищожили най-малко 7 ракетни установки MLRS и HIMARS. Това е абсолютен рекорд за унищожаване на подобно ракетно оръжие.

„В резултат на удари с високоточно оръжие на руските въздушно-космически сили в районите на селата Шевченковское и Григоровское на Запорожка област са изстреляни пет пускови установки по реактивни системи за залпов огън MLRS, произведени в САЩ, и MARS-II, произведени в Германия и бяха унищожени. Две американски пускови установки HIMARS бяха унищожени близо до селището Иличевка в Донецката народна република.

Ден преди това руските военни успяха да унищожат 2 установки MLRS и една установка HIMARS, докато други 4 пускови установки MLRS получиха критични повреди.

С какви високоточни оръжия са били нанесени ударите, не е известно.

Към момента е известно, че общо Украйна може да разполага с 9 пускови установки M270 MLRS, 3 пускови установки MARS II и 2 пускови установки M270 LRU. Това, като се вземат предвид данните на руското министерство на отбраната, показва факта, че Украйна може да притежава само 3 пускови установки.

Шведски гражданин, помогнал за евакуацията на ранени войници, загина във войната в Украйна.

Това съобщава шведският телевизионен канал SVT, цитиран от УНИАН. Смъртта на 20-годишния гражданин на Южна Швеция бе потвърдена пред журналисти в Министерството на външните работи. Той бил там в състава на  доброволческата парамедицинска организация Хоспиталиерите.

На востоке Украины погиб швед / фото flickr.com/goude

Според телевизионния канал мъжът е загинал в резултат на сблъсък с военна машина по време на евакуация на ранен мъж в района на Бахмут.

Изданието съобщава още, че през лятото в Украйна е загинал още един шведски гражданин. По-рано 30-годишният мъж прекратил службата си в шведските въоръжени сили, за да отиде на война.

По-рано УНИАН съобщи за смъртта на ветерана от американската армия Дейн Партридж с позивна "Птица". Човекът се е сражавал в Международния легион.

Съобщава се също, че в битката е загинал американецът Тимъти Грифин, който участва в контранастъплението на въоръжените сили на Украйна на изток.

В началото на декември стана известно, че двама полски граждани Януш Шеремета ("Козак") и Кшищоф Тифел са убити на фронта.

По-рано стана известно за смъртта на съоснователя на "Интернационалния легион" французина Гастон Бесон.
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук