Докато здравните власти в почти целия свят полагат неимоверни усилия да спрат заразата и разпространението на коронавируса, учени алармираха за един съвсем възможен сценарий в бъдещето, според който заразата би могла някой ден отново да възкръсне.

По мнение на вирусолозите коронавирусите могат да си намерят нов приемник в лицето на друго животно и по този начин инфекцията отново да се разпространи и да плъзне сред хората.

,,Докато в този момент вирусът продължава инвазията си из целия свят, не бива да изключваме възможността да си намери нов приемник извън границите на Китай.

Все още не знаем, но това е потенциална заплаха, за която трябва да се помисли много внимателно и отговорно, когато пандемията започне да отслабва'', обясни вирусологът Ралф Барик от университета в Северна Каролина, цитиран от National Geographic.

,,Прилепите са едни от най-големите заразоносители, а вирусите имат възможността ''да се прилепват'' и към други видове животни. Някои от тях мутират, за да може по-лесно да се адаптират към тялото на новия си приемник'', обясниха още вирусолозите.

Коронавирусите инфектират бозайници и птици, като в списъка попадат и домашни животни като кучета, котки, говеда, прасета, както и прилепи и панголини. Учените са на мнението, че сегашната зараза е тръгнала от прилеп от семейство подковоносови в Китай. Оттам вирусът се е ''прилепил'' към други животни и най-накрая на човека.

Според Лин-Фа Уонг, вирусолог от Сингапур, вероятността коронавирусът ''да се загнезди'' в друго животно и отново да предизвика същата пандемия е малка, но в никакъв случай не бива да се изключва, поради което е от съществено значение да се предприемат още от сега някакви мерки.

Учените припомниха, че сред заразените дотук животни с COVID-19 са били кучета, котки и тигри. Оттук-нататък задачата на вирусолозите е да предвидят коя група от животни има най-реални шансове да е следващият приемник на смъртоносния вирус, тъй като коронавирусите често сменят своите носители.