Хората отдавна се чудят дали проклятията на фараоните в Египет действително съществуват. Ето защо професор Захи Хавас говори за няколко странни случая, случили се по време на изучаването на мумията на Тутанкамон.

Мумията на фараона бе открита през 1922 г. и тя се превръща в истинска сензация. Но буквално няколко месеца след отварянето на саркофага с останките, шестима археолози, извършили разкопките, загинали, както и лорд Карнарвън, който платил за тази експедиция.

Мнозина вярвали, че това е проклятието на фараона, защото на саркофага имало предупредителен надпис, че смъртта ще дойде при всички, които нарушат покоя на Тутанкамон.

Д-р Хавас изследва мумията през 2005 г. Той казва, че по време на компютърната томография апаратът внезапно е спрял да работи. Това изглеждало на специалиста много странно, тъй като преди с оборудването изобщо нямало абсолютно никакви проблеми.

Той добавя, че не вярва в проклятието, защото причината за смъртта в такива ситуации могат да бъдат само микроби, които са в саркофага от няколко хилядолетия.

Проучванията на мястото на откриването на саркофага на Тутанкамон продължават и експертите много се надяват, че в близко бъдеще ще успеят да открият останките на Нефертити.

Превод: БЛИЦ