Началникът на полицията в Ню Йорк Дърмот Ший свидетелства, че служителите на реда са били нападани с тухли, ножове, кофи за боклук и бутилки при протестите напоследък срещу расовите предразсъдъци, и определи събитията като "най-сериозните размирици" в града от години, пише Ройтерс.

Показанията на Ший бяха част от поредица онлайн изслушвания, провеждани от главния прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс, която разследва отговора на полицията на протестите, избухнали след убийството на Джордж Флойд при арест в Минеаполис в края на миналия месец.

Множество демонстранти свидетелстваха миналата седмица, че нюйоркски полицаи са ги ритали или блъскали, удряли са ги с палки, пръскали са ги с лютив спрей или са им слагали белезници толкова стегнато, че ръцете им посинявали.

Ший каза, че уличните протести са "традиция, стара като Ню Йорк", но заяви, че демонстрациите напоследък са различни. По думите му повече от 300 полицаи са ранени от началото на протестите в края на май.

Ший обещава, че полицаите, за които се установи, че са нарушили стандартите за използване на сила срещу нюйоркчани, ще понесат последици.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!